(4 personer)

1 kg små kartofler med skræl

Olivenolie

1 håndfuld hasselnødder

800 g medister

Lidt smør

1 tsk. grov sennep

1 spsk. æbleeddike

1 nip sukker og salt

2 æbler

300 g grønkål

100 g knoldselleri

Opskriften er udviklet af Naturkok Sander Blohm for Friland

Medister er sådan en hverdagsting i min verden. Det er kød langt på literen. Det er simpelt, men godt. Jeg kan lide medisterens grove struktur, og jeg kan lide at vi stadig tør stå ved traditionen og krydrer godt.

Sådan skal tilbehøret også være. Så her er der ikke noget fint. Medister skal være i selskab med kål, æbler, selleri og kartofler. Det er bondens overflod i julemånederne.

Vask kartoflerne. Varm 3 spsk. olivenolie op i en støbejernsgryde. Steg kartoflerne, så der dannes flotte brune stegeflader. Salt kartoflerne og læg låg på. Stil gryden ved svag varme, så kartoflerne dampes færdige. Har du en såkaldt Dutch Oven, med et låg der har kanter til det, kan du lægge gløder på låget.

På en pande ristes hasselnødder, indtil skallerne slipper. Hæld dem i en lille skål til senere.

Derefter steges medisteren på panden i smør, ved mellem varme, cirka 10 minutter på hver side.

Imens laves tilbehøret. I en skål piskes 2 spsk. Olie sammen med eddike, salt, sukker og sennep til en dressing. Fjern kernehuset fra æblerne og skær dem i tynde både. Bland æblerne med dressingen. Skyl og rib grønkålen og hak den fint. Bland den med æblerne. De ristede hasselnødder renses for løse skaller, og blandes i. Riv sellerien fint og vend den med.

Serveres på tallerkner, eventuelt med grov sennep til.