<iframe src=https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-WTXVH5G height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden"></iframe>

Hvor en almindelig økologisk gris “kun” går på marken i minimum syv uger, så går de hos Hans Henrik Thomsen ved Brønderslev, ude på marken hele livet. Grisene bor i såkaldte mobile stalde, der flyttes to gange dagligt, så grisene altid har adgang til frisk græs.

Ideén til de mobile stalde for Hans Henrik Thomsen i 2015, da han var på besøg hos en svensk landmand, der havde et lignende system - dog kun til 25 grise.

- Da jeg kom hjem, gik jeg straks i gang, og fandt hurtigt en leverandør, der kunne producere sådan en stald. De skulle dog kunne huse 150 grise ad gangen, for at det kunne betale sig, siger Hans Henrik Thomsen.

Tre mobile stalde
Allerede året efter var han klar til at lukke det første hold grise ind i den mobile slagtestald, og han har nu tre mobile stalde hvoraf den ene fungerer som fravænningsstald. Han leverer 1.300 økologiske grise om året til Friland via de mobile stalde.

I 2017 påbegyndte Økologisk Landsforening projektet SV-AR, der er et projekt, der har til formål at udvikle et nyt produktionskoncept. Et koncept hvor økologiske og konventionelle frilandsgrise bliver på marken fra fravænning til slagtning, og hvor markdriften er en integreret del af den intensive produktion. Som en del af dette projekt har Center for Frilandsdyr netop udgivet rapporten “Mobil produktion af grise på mark”, der tager udgangspunkt i Hans Henriks mobilstalde. Denne rapport kan findes på frilandsdyr.dk, og senere på året udkommer Aarhus Universitet med en rapport, der har fokus på miljø og foderforbrug i den mobile produktionsform. 

- Hos Center for Frilandsdyr har vi haft fokus på blandt andet dyrevelfærden ved denne produktionsform. Vi kan se, at grisene er rigtig glade for det, og trives godt. Sådan noget som halebid er stort set ikke eksisterende. Når vognene flyttes, får grisene masser af nyt rodemateriale to gange i døgnet, og der sker hele tiden noget nyt for dem, siger Line Dinesen Jensen, der er Agrobiolog hos Center for Frilandsdyr.

Lav dødelighed
Staldene kører på bælter med hydraulisk fremdrift via traktorens hydraulik. Det gør vognen skånsom med hensyn til trykskader og nedsætter kravet til trækkraft. Derudover er der monteret et kamera på vognens gavl, så man altid kan følge med i, hvad der sker i stalden under flytningen.

- Jeg mener, at dyrevelfærden er rigtig høj. Udover at grisene har masser af muligheder for at aktivere sig, så ligger dødeligheden omkring 50% lavere i forhold til en almindelig økologisk produktion. På de to seneste hold har dødeligheden været på nul, siger Hans Henrik Thomsen.

Udover griseproduktionen har han også en række afgrøder, og det spiller rigtig godt sammen med den mobile produktionsform.

- På de områder hvor grisene kommer forbi, er der ikke behov for at pløje, og gødning processen har grisene jo også sørget for, siger han.

Det sker dog enkelte gange, at grisene besørger indenfor, men så er det som regel fordi, de har for meget plads.

- Det indendørs areal skal være hvile og æde område. Hvis grisene begynder at besørge indenfor, så tilpasser jeg arealet lidt, også rykke de automatisk udenfor, siger han.

På de områder hvor grisene kommer forbi, er der ikke behov for at pløje, og gødning processen har grisene jo også sørget for, siger han.