Preben Madsens mundvige vender ofte opad. Ikke mindst når talen falder på hans tilværelse som økologisk mælkeproducent og leverandør af økologiske køer til Friland. - At være økologisk landmand er en livsstil, der gør mig både stolt og i godt humør. Dels fordi jeg ved, at jeg som økolog værner om naturen, dels fordi økologiske dyr har et godt og frit liv. Jeg elsker at kigge ud til mine dyr på marken og se, at de har det godt. De strutter af sundhed, er blanke i pelsen og kommer hen til mig, når de ser mig. Og så er det skønt at arbejde ude og mærke årstidernes skift, fortæller Preben Madsen, der har leveret køer til Friland fra sin gård, Vestervang, ved Vildbjerg siden 2008.

Med disse oplevelser i baghovedet kalder han det oplagt at være bannerfører for økologisk kød i Frilands FRI-kampagne. Her vil Preben Madsen, i selskab med sine køer, i den kommende tid kunne ses på store reklameskilte med teksten ”Fri til at høre græsset gro” i landets større byer, i annoncer på Facebook, YouTube og andre online-medier samt på kødpakkerne i butikkerne. Desuden er Preben Madsen en af de landmænd som oftest afholder Øko dag, hvor forbrugerne kan opleve, at køerne kommer på græs i det fri efter en lang vinter i en stor løsdriftsstald med strøelse og plads til fri bevægelse. - Jeg vil gerne vise denne vinkel af landbruget, så forbrugerne kan se, hvor deres økologiske oksekød kommer fra og få viden om de gode forhold, dyrene lever under. Kan jeg være talsmand for den slags – og fremme salget af økologisk kød – ved at være med i nogle reklamer, gør jeg det gerne, understreger Preben Madsen.

Rolige morgener

Hans arbejdsdag begynder halv fire om morgenen, hvor de 160 køer skal malkes. - Det er tidligt. Til gengæld er der en dejlig ro og ingen forstyrrelser, så jeg kan planlægge dagen i ro og mag, inden jeg fodrer kalvene og køerne, påpeger Preben Madsen.

Siden følger andre opgaver såsom tilsyn af dyrene, markarbejde, reparation af hegn og foldskifter, hvor Preben Madsen flytter sine dyr fra en mark til en anden. Derpå er det tid til en middagspause og et hvil. Midt på eftermiddagen går han i gang igen – blandt andet med arbejdet i marken, hvor Preben Madsen dyrker græs og majs til køernes foder.

- Jeg har fyraften klokken 6, men klokken 10 går jeg ud i stalden for at sige godnat til køerne. Der kan ske meget i løbet af en nat. For eksempel kan en ko kælve, så det gælder om at være på forkant. At være landmand kræver en god portion fingerspidsfornemmelse, fastslår Preben Madsen.