I 2013 stod den nye stald klar. Den var indrettet således, at både grise og medarbejdere havde de absolut bedste forhold. Grisene havde god plads, og der var adgang til løbegårde året rundt, mens ergonomi og arbejdsmiljø for de ansatte også havde været med i overvejelserne. Der var dog et stort problem da leverandøren af de smågrise, som stalden var baseret på, valgte at opsige kontrakten efter kun 3 år. 

- Vi kunne simpelthen ikke finde smågrise nok til at fylde stalden op, siger Niels Schelde Jensen, der netop er blevet valgt ind i Frilands bestyrelse for de økologiske griseleverandører.

Derfor valgte han at leje en ejendom i nærheden og opstarte sin egen produktion af økologiske smågrise.

Har 600 søer på Friland

Tidligere havde Niels Schelde Jensen arbejdet med konventionelle grise, men han blev træt af at gå inde i en stald hele dagen. Derfor passede den økologiske produktionsform ham rigtig godt.

- Produktionen er ved at være oppe at køre, og med de 600 søer på Friland kan vi levere mellem 13 – 14 tusind grise til Friland om året, siger han.

Udover den økologiske griseproduktion har han 600 hektar jordbrug som drives økologisk. Her dyrkes der primært foder til grisene, og selvforsyningsgraden er derfor høj

- Det giver rigtig god mening, at have både animalsk og vegetabilsk produktion på den samme bedrift. Det er mere bæredygtigt for både økonomi og miljø, og så giver det en forsyningssikkerhed uanset hvordan prisen på foder udvikler sig, siger han.

Skal også være en forretning

Selvom han er glad for den økologiske tanke og arbejdet med grisene på friland, er det også en forretning at have grise, og da han startede op med smågriseproduktionen, var det med udsigt og forventning til en fornuftig forretning, men siden da er afregningen til landmændene faldet en del.

- Det skal da ikke være nogen hemmelighed, at økonomien i økologiske grise ikke er ret god i øjeblikket. Det er også derfor, jeg har valgt at gå ind i bestyrelsesarbejdet. Jeg vil forsøge på bedste vis at bidrage til, at vi kan få afregningen til leverandørerne op, siger han.

Han peger blandt andet på flere markeder og en højere udnyttelsesgrad som mulige fokuspunkter.

- Som ny mand i bestyrelsen går jeg til arbejdet med en vis ydmyghed. Jeg forventer bestemt ikke, at jeg har alle løsningerne, men jeg har den tilgang, at man bliver nødt til at bidrage, hvis man ikke er tilfreds med tingenes tilstand, siger han.

Selvom økonomien ikke er optimal i øjeblikket, er Niels Schelde Jensen dog ikke i tvivl om, at udviklingen nok skal vende.

- Forbrugerne bliver hele tiden mere kritiske og stiller højere krav til deres fødevarer. Frilands koncepter passer perfekt ind i fremtidens forbrugermønstre, og den overproduktion vi ser på de økologiske grise i øjeblikket, skal nok blive udjævnet af efterspørgslen, men i Friland er det bestemt også vores opgave at være proaktive og hjælpe markedet på vej, siger han.