Nicolaj Pedersen er 47 år og har arbejdet med økologi i de 30. Derfor banker hjertet også for økologien, og det kommer til udtryk i hans landbrug, hvor han har økologiske søer og smågrise til at gå på markerne ved Hovborg. Det startede med farens økologiske markbrug i 1983, hvor Nicolaj Pedersen hjalp til, men han vendte sig hurtigt mod grisene.

- Jeg har været meget motiveret af at have grise udendørs helt fra starten af. Jeg var i England i 1994 og passe grise, og der tænkte jeg, at hvis de kan have grise til at gå ude i al den mudder og det vejr, så kunne vi også. Så vi startede op i 1996 med grise på friland, hvor vi indgik en kontrakt med Friland. Jeg er fascineret af, hvad det gør ved dyrene, når vi giver dem mere plads og luft, siger han.

Dengang i 1996 var der ikke så meget gang i økologien, men i 2001 lagde Nicolaj Pedersen gården om, så det nu er økologiske søer. Heraf ejes de 150 af hans driftsleder Per Olesen.

De unge i gang

Grunden til, at 150 af Nicolaj Pedersens søer ejes af Per Olesen, er, at han samtidig gerne vil give unge mennesker en chance for at smage på landmandslivet, før de investerer flere millioner i gård og dyr.

Derfor har han blandt andet hjulpet Anita Rankenberg Juel med sine første søer, Mads Thinggaard Kristensen har han indgået et partnerskab med om sine stalde til slagtegrise, og hans driftsleder Per får med sine 150 søer en mulighed for at vise banken, at han kan varetage en bedrift, hvis han en dag skal ud og have sit eget.

- Der er rigtig mange landmænd, som gerne vil hjælpe de unge i gang. Det er nok mest banker og realkreditinstitutterne, der er stive. De unge vil ikke binde sig for 30 år, før de har prøvet det. Det er bedre at starte forsigtigt og prøve det af, siger Nicolaj Pedersen.

- Det er dejligt at se at der er kommet nogle nye mennesker og nogle nye ambassadører for Friland. Det er fedt at arbejde med unge folk med ny energi og nye ideer, og der har jeg noget erfaring, som jeg så kan give den anden vej.

Ønsker mere nærhed

Udover at hjælpe de unge tættere på landbruget vil Nicolaj Pedersen også gerne hjælpe forbrugerne tættere på. Derfor inviterer han forbrugerne indenfor til Sofari, så de kan se, hvordan en økologisk gris lever.

- Landbruget har forsømt at få forbrugerne i staldene i de sidste 20 år, hvor vi lukkede os om os selv, og når folk ikke kan se, hvordan vi gør det, så kan de kun forholde sig til pressen, som ikke har været god ved os. Derfor skal de ud og se det med egne øjne, og vi skal lukke dem ind i stalden.

- Samtidig er det bare en rigtig god dag. Det er en fornøjelse at vise det frem, og børnene er helt vilde for at se grisene og høre, hvordan det foregår.

Hvis du vil vide mere om konceptet, eller har spørgsmål omkring opdræt af økologiske grise, kan du finde svar på det meste, ved at klikke på dette link.