<iframe src=https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-WTXVH5G height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden"></iframe>

Vær helt stille… Kan du høre det?

Ordene kommer fra 51-årige Martin Bojesen fra Thy, og lyden han taler om, er lyden af 100 dyr, der netop er blevet lukket ud på en ny mark, som er spækket med økologisk kløver.

- Det lyder jo bare helt fantastisk. Ét dyr kan spise 30 - 40 kilo om dagen, så der skal noget
foder til, siger han.

Foder har kvæget nok af. I sommerhalvåret lever de udelukkende af det græs, kløver og urter, de kan finde ude på markerne. I vinterhalvåret stammer størstedelen af foderet ligeledes fra gårdens marker, men der bliver det dog serveret i en fermenteret udgave, der bestemt ikke gør det mindre delikat set med dyrenes øjne.

- Det er virkelig vildt, hvor meget kløver, der er i markerne, og det er der jo udelukkende, fordi markerne ikke sprøjtes. Dyrene gøder marken, og så kører kredsløbet ellers af sig selv, siger han.

Gården ligger klods op ad Nationalpark Thy, i noget af det smukkeste natur, Danmark kan præstere.
- Jeg har altid boet her i området, og man kommer nemt til at tage det lidt for givet. Efter jeg er begyndt at holde dyrene på denne måde, bliver jeg dagligt mindet om, hvor heldige vi er at bo midt i alt dette, siger han.

Fra mælk til kød

Indtil 2018 var det produktionen af mælk, der var i højsædet på gården. Sådan havde det været i tre generationer, og det kørte sådan set ‘ganske fint’, som Martin formulerer det.

- En dag kom min kone og jeg til at tale om, at der godt kunne ske noget nyt med gården. Hun er revisor, og hun regnede på det og fik lavet en model for, hvordan det kunne se ud, hvis vi droppede mælken og flyttede fokus på at opdrætte dyr, hvor kødkvaliteten var i fokus, siger han.

Derefter solgte parret køerne, malkerobotterne og hvad der ellers kunne omsættes, og siden har de ikke set sig tilbage.

- Det er det mest gennemarbejdede valg, jeg har truffet i mit arbejdsliv. Det er en hel anden måde at være landmand på. Jeg er ude hos dyrene hver dag, og bare det at finde dem på de store områder kan være lidt af en udfordring, siger han.

Det bedste kød

Martins besætning adskiller sig fra mange andre kødkvægsbesætninger. Som regel holder man sig til en race, men på Martins marker, er de fleste kødkvægsracer faktisk repræsenterede i et eller andet omfang. Dette skyldes, at han køber kalvene hos en anden landmand, der har specialiseret sig i at krydse malkekøer med kødkvægsracer.

- Det er en spændende flok, hvis jeg selv skal sige det. I øjeblikket har jeg de buskede Galloway, Hereford, Charolais og Angus i flokken. Angus er min favorit. Det er både fantastiske dyr at passe, men jeg mener også, det er noget af det bedste kød, man kan få, siger han.