Solidt plantet i den jyske muld - lidt uden for Varde ved Ribe, ligger Vejgården. Gården drives af Kasper Højer Clausen og hans forældre. Sammen med en flok ansatte passer de 1.200 økologiske kreaturer og opdyrker 500 hektar, hvilket svarer til ca. 700 fodboldbaner. Det hele har været drevet økologisk siden 1997.

- Økologi og dyrevelfærd bliver prioriteret højt her hos os. Ingen af delene er noget, man hverken må eller skal gå på kompromis med. Det er vigtigt, at dyrene har det godt, for når dyrene har det godt, yder de bedre, og vi skal jo i sidste ende kunne levere et godt produkt til forbrugerne, siger Kasper Højer Clausen.

Han er stolt af de produkter, der komme ud af produktionen, og når han efter en veloverstået arbejdsdag hænger jakken på knagen, er han slet ikke i tvivl om, at økologien er det rigtige for ham.

- Når jeg er færdig med dagen og dyrene har det godt, så smitter det bestemt også af på mit humør og velbefindende, siger han. 

 

På græs fra april

Fra midten af April bliver alle køerne lukke ud på græs, hvor de kan nyde det danske forårs- og sommervejr og slå sig løs i den åbne græs-buffet - ad libitum. Men at køerne kommer på græs er kun en lille del af den dyrevelfærd, der præger Kaspers besætning og hele Friland Økologi konceptet. 

- Når dyrene er i stalden, går vi meget op i, at alle dyrene har et tørt leje at hvile i. Vi strøer flere gange om dagen, og vi plejer gerne at sige, at der ikke skal være et sted i stalden, hvor vi ikke selv ville lægge os til at sove, siger han. 

 

Biodiversitet og faunastriber

Et andet emne, der fylder meget på Vejgården, er biodiversitet. For selvom det altid har været en bagvedliggende faktor i økologien at passe godt på miljøet og naturen indfører Kasper Højer Clausen løbende tiltag, der styrker biodiversiteten. 

- Vi er begyndt at plante såkaldte faunastriber i markerne, der kommer til at styrke både insekter, bier, fugle og andre dyr, der kan finde føde, bygge reder, søge skjul og yngle, siger han.

Derudover har han valgt at tage nogle arealer ud af produktionen for at styrke den lokale bestand af råvildt.

- Jeg mener simpelthen, at det er nødvendigt, at vi som landmænd tager sådanne initiativer, hvis vi vil have noget godt jord at dyrke på de næste mange år. Vi har jo også nogle børn, der gerne skulle kunne overtage jorden på et tidspunkt, siger han.