Når Jakob Gammelgård fra Bording lister ud af hoveddøren tidligt om morgenen og bevæger sig mod marken med grise, er der som regel ikke ret meget liv. Familien sover stadig, og ofte får han de første solstrejf med. Herefter begynder fuglene at kvidre, og kort efter står de første grise op. 

- Nogle af grisene står op klokken fem, mens andre ligger og fiser den af indtil klokken bliver ni. Det er meget sjovt at opleve, hvordan der er både A og B grise, siger Jakob Gammelgård.

Herfra går den første del af dagen med at danne et overblik over, hvordan grisene skal passes.

- Man er hele tiden nødt til at omstille sig, og hver dag skal man spørge sig selv, hvad grisene har brug for, for at få den bedste dag. Er det varmt, skal de f.eks. have sølehuller, er det koldt og blæsende skal de måske have lidt mere halm end normalt, siger han.

Livet i og omkring marken

På markerne omkring gården ved Bording, finder man ud over grisene en masse andre dyr, der trives i det økologiske miljø. 

- Både på grisemarken og markerne med afgrøder er der en masse forskelligt ukrudt. Det ville ikke være der i samme omfang, hvis vores landbrug ikke var økologisk. Det gør det muligt for en bred vifte af dyreliv at trives på marken - så som insekter og andre mindre dyr, siger han. 

En indbygger på grisemarken er agerhøns. Grundet indhegningen har de fundet sig godt til rette, da de pludselig ikke har deres naturlige fjender. 

- De opholder sig ikke derinde hele tiden, men det er et godt sted for dem at søge tilflugt. Det giver mig en rigtig god følelse at vide, at dyrene og planterne spiller godt sammen i det økologiske system og medvirker til en god og bred biodiversitet, siger han. 

Både på grisemarken og markerne med afgrøder er der en masse forskelligt ukrudt. Det ville ikke være der i samme omfang, hvis vores landbrug ikke var økologisk. Det gør det muligt for en bred vifte af dyreliv at trives på marken - så som insekter og andre mindre dyr