<iframe src=https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-WTXVH5G height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden"></iframe>

I 2010 havde Torben Pedersen fra Ejstrupholm besluttet sig for at tømme staldene og finde sig et helt traditionelt 8-16 job. Han havde på dette tidspunkt haft konventionelle grise i ti år, og var nu klar til at prøve noget andet. Ved et tilfælde så han en annonce fra Friland, der søgte landmænd, der havde mod på at opdrætte Frilandsgris.

- Ja, så det blev ikke til et 8-16 job, men det lød virkelig som noget, jeg havde lyst til at kaste mig ud i, siger Torben Pedersen.

Han kontaktede straks Friland og efter en ombygning af stalden, der gav grisene mere plads og adgang til udearealer, var han klar til at lade frilandsgrisene flytte ind.

- Jeg kunne ikke have det samme antal grise som før, da grise under koncept Frilandsgris skal have en del mere plads og også skal have adgang til det fri i form af løbegårde. Men det har jeg det helt fint med, for jeg kan jo se, at grisene trives rigtig godt, siger han.

Sparring med andre frilandmænd

Da Torben Pedersen skiftede til Friland, stod han selvsagt overfor en række anderledes arbejdsopgaver og udfordringer, og derfor var han i de første par år en del af en sparringsgruppe med andre frilandmænd.

- Det var en god måde at komme godt i gang med Frilandskonceptet på. Jeg deltager også i halvårs møderne og øvrige aktiviteter, som Friland arrangerer. Det er rart at være en del af fællesskabet i Friland, siger Torben Pedersen.

Torben er 56 år, og han står selv for hele grisebesætningen, hvilket godt kan give lidt udfordringer, når han skal have en fridag. Det er dog ingenting i forhold til dengang, han havde malkekøer. For det har Torben nemlig også haft på gården lidt udenfor Ejstrupholm.

- Jeg vil sige, at man har noget mere frihed, når man har grise. Køer skal jo malkes hver 12. time. Med grise kan man godt tilrettelægge dagen, så man ikke skal være landmand hele døgnet ude ved grisene, siger han.

Nogen tror, det er fup

Mens Torben Pedersen er glad for Friland og konceptet bag, så sker det alligevel, at han møder folk, der er knap så begejstrede. Flere gange er han faktisk blevet spurgt, om ikke konceptet bare var en omgang fup.

- Det kan jeg heldigvis afkræfte, da jeg har erfaring med både konventionel og Frilandsgris-konceptet. Der er plads til begge dele, men for de forbrugere, der gerne betaler lidt ekstra for højere dyrevelfærd, er Frilandsgris det rigtige valg, siger Torben Pedersen og fortsætter:

- Jeg tror, forbrugerne vil fortsætte med at efterspørge bedre vilkår for dyrene i fremtiden, og derfor vil Frilandsgris fortsætte med at stige i popularitet. Kurven er jo kun gået én vej i de sidste 25 år.