Skovgrise

Skovgrise, Nielli Simmelsgaard, Overtorp, august 2011. Foto: Michael Borgen

Friland satte første gang Frilandsgrise ud i en skov i 2010. Et halvt hundrede Frilandsgrise blev sat ud i en bøgeskov på gården Krondal ved Ejstrupholm, og et tilsvarende antal grise hos Frilandsgriseproducenten Carsten Poulsen fra Sørvad.

Kødet fra Skovgrisene sælges i Irmas butikker, hvor kunderne er blevet meget glade for dem. Derfor besluttede Friland sammen med Irma at udvide forsøget i 2011 og yderligere i 2012, og nu slippes omkring 200 skovgrise løs i skoven i det tidligere forår. Forårsgrisene kommer til salg i Irmas butikker i juni. I efteråret slippes yderligere 300 skovgrise ud i skoven. De kommer til salg i butikkerne september.

I de seneste år er produktionen af skovgrise foregået på gården Overtorp ved Karup, som har stor erfaring med produktion af Frilandsgrise.

Skovgrise, Nielli Simmelsgaard, Overtorp, august 2011. Foto: Michael Borgen

De 500 skovgrise har 9 hektar at sprede sig på. Det svarer til 180 kvadratmeter til hver gris - cirka samme areal som et pænt stort parcelhus. Hovedparten af arealet er skov, mens resten var skovbund, hvor der fornylig var skovet grantræer.

Frilands Skovgrise kommer alle fra almindelige Frilandsgrise, og de har levet med deres mor - soen - i en grisehytte på en græsmark de første fem uger af deres liv.

Skovgrise, Nielli Simmelsgaard, Overtorp, august 2011. Foto: Michael Borgen
Efter smågrise-tilværelsen med soen - og inden de kommer ud i skoven - lever de som andre Frilandsgrise i en stald med adgang til udeareal i fem uger. Det giver grisene mulighed for at vænne sig til at leve uden deres mor, inden de møder udfordringerne med at leve en rigtig skov.
Skovgrise, Nielli Simmelsgaard, Overtorp, august 2011. Foto: Michael Borgen

Den moderne gris stammer fra vildsvinet og er oprindelig et skovdyr. Det ses tydeligt, når grisene kommer ud i skoven. De stikker straks trynen i jorden og får krølle på halen. De elsker at rode i jorden. Finde kogler, snegler og rødder. Efter 3 måneders ophold i skoven er hele det 9 hektar store areal rodet op. Grisene har undersøgt alt, og der er ikke en grøn plet tilbage.

Herefter har skovbunden brug for ro - og grisene bliver slagtet og det lækre skovkød kan købes af kunderne i supermarkedskæden Irma eller på irma.dk

Skovgrise, Nielli Simmelsgaard, Overtorp, august 2011. Foto: Michael Borgen
SKYBRUD.DK